Temmuz 7, 2021 Kategori Dilekçeler

Kira Tespit Dava Dilekçesi

Kira tespit davası hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı yorum yaparak, ya da aşağıda yer verdiğimiz linke tıklayıp büromuz ile iletişime geçerek sorabilirsiniz.

https://api.whatsapp.com/send?phone=905378182664&text=

 

İSTANBUL ANADOLU …… SULH HUKUK MAHKEMESİNE

 

DAVACI                                     :

VEKİLİ                                     :

DAVALILAR                          :

KONU                                         : Kira bedelinin tespiti talebinden ibarettir.

HARCA ESAS DEĞER        :

AÇIKLAMALAR                    :

Davalı, müvekkilin maliki olduğu “ …………………………Ümraniye/İST.” adresinde bulunan taşınmazda ( ‘ Bina, bahçe içerisinde olmakla birlikte açık otoparka ve asansöre sahiptir. Söz konusu daire geniş 2+1 olup ikinci kattadır. Her dairenin kendisine ait ardiyesi de mevcuttur.) ……………………. başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereğince kiracı olarak bulunmaktadır.

……………… başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereği aylık net kira bedeli ………….- TL olarak belirlenmiştir. Davalı günümüzde 1.800,00 – TL kira bedeli ödemektedir. Söz konusu kira bedeli günümüz ekonomik koşullarında ortaya çıkan gelişmeler, taşınmazın bulunduğu yer, konumu gibi koşullar dikkate alındığı takdirde emsallerinin çok çok altında bir kira bedelinin olduğu açıktır.

ÖRNEK DİLEKÇEDİR. BAŞKA YERDE KULLANMAYINIZ

Netice itibariyle, ödenen aylık kira bedeli, günümüz ekonomik koşullarında ortaya çıkan gelişmeler, enflasyon, çevre rayiç kira bedellerinde ki artışlar ve ekonomik esaslar göz önünde bulundurulduğunda çok düşük kalmış ve kira bedelinin arttırılması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Emsal rayiç kira bedelleri ile karşılaştırıldığında da bu artışın normal bir miktar artış olduğu da görülecektir.

ÖRNEK DİLEKÇEDİR. BAŞKA YERDE KULLANMAYINIZ
HAK KAYBINA UĞRARSINIZ
ÖRNEK DİLEKÇEDİR. BAŞKA YERDE KULLANMAYINIZ

İşbu dilekçenin ekinde sunmuş olduğumuz; bölgedeki emsal kiralık ev ilanlarından da görüleceği üzere; …………………… yılına ait kira bedelleri ortalama ……………………………….TL civarındadır. Yeni kira dönemi olan ………………………. tarihine kadar söz konusu bölgede kira bedellerinin ortalama …………………………..TL olması beklenmektedir. Davalı bir süredir müvekkilin dairesinde kiracı olarak ikamet ettiği için hakkaniyet indirimi de yapılarak ……………………………………………….. talebimiz bulunmaktadır.

Müvekkilim; yeni kira döneminde emsal ücrete göre ( Uygun bir miktar ) bir artış yapılması talebini davalıya iletmiştir. Ancak davalı, yeni kira döneminde talep edildiği gibi bir artış yapmayacağını müvekkilime belirtmiştir. Taraflar arasında bir anlaşma sağlanamamasından kaynaklı olarak; işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.

ÖRNEK DİLEKÇEDİR. BAŞKA YERDE KULLANMAYINIZ

Tüm bu nedenlerle, dava ve yasal haklarımız saklı kalmak kaydı ile, dava konusu taşınmazın kira bedelinin taşınmazın niteliği, toptan eşya ve geçim endeksleri, tüm ticari gelişmeler ve ekonomik esaslar göz önünde bulundurularak rayiç bedellere uygun olarak yeniden tespit edilmesi ve ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. TL ye arttırılması için işbu davanın açılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER          : B.K., H.M.K. ve ilgili sair mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER            : Davalının sunacağı delillere karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydı ile,

  1. …………..örnek dilekçedir. Başka yerde kullanılamaz…….
  2. ……Davalının sunacağı delillere karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydı ile, ……………… başlangıç tarihli kira sözleşmesi, Emsal rayiç kira bedelleri, Keşif ve bilirkişi incelemesi, Banka kayıtları, Tanık, yemin ve sair türlü hukuki delil.
  3. ……örnek dilekçedir. Başka yerde kullanılamaz…….

NETİCE-İ TALEP           : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı;

  • Öncelikle haklı davamızın KABULÜNE, 
  • Kiralananın aylık kira bedelinin …………………..olarak TESPİTİNE,       
  • İşbu kira bedelinin ………………………………………….. SAYILMASINA,
  • Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa YÜKLETİLMESİNE,

karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

                                                                                                                                                                Av. Gürkan PİŞKEN

Kira tespit davası hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı yorum yaparak, ya da aşağıda yer verdiğimiz linke tıklayıp büromuz ile iletişime geçerek sorabilirsiniz.

https://api.whatsapp.com/send?phone=905378182664&text=

Abone Ol
Bildir
26 Yorum
Eskiler
Yeniler
Inline Feedbacks
View all comments
Mevlüt Karatekin
3 yıl önce

İçinde kiracı olan bir. Konut aldım. Alır almaz kızımı oturtacagıma dair noterden kontrat yenilemeyecegimi belirten ihtar çekti kontrat bitimine kadar oturdu fafat çıkmadı kirada artmadı bende tahliye davası açtım dava sonunda kira artış farklarını alabilirmiyim yoksa fark için içra takip davasımı açmalıyım kira farkı yatımadıgındanda mahkemede elimde delil olumu

Hakan
3 yıl önce

Merhabalar 1 yıllık kira sözleşmesi taraflarca fesih edilmediği takdirde kiraya veren bir sonraki yıl sözleşmeyi feshedebilir mi

nihat
2 yıl önce
Reply to  admin

adalet bunun neresinde adam biriktirdiği parayla aldığı bir dairenin çoluğu çocuğu için başkası hiç bir emek harcamadan sahip çıksın bu nasıl bir adalet nasıl olsa bedava oturuyor neden alsın ev parasını başka yerde değerlendirir. benim tanıdığım birisinin dediği gibi parami daha önemli yerlerde değerlendiriyorum diyor.

özge
3 yıl önce

Merhaba,
Kira arttırım davasını miras kalan kişilerin hepsi birden açmak zorunda mı yoksa sonradan davaya katılabilirler mi?

İdris
3 yıl önce

İyi günler. Ben 28.10.2021 tarihinde daire aldım ve aynı gün kiracıya çıkması için noterden ihtar çektim. Kiracıda bana 6 ay kanuni hakkım var 6 ay oturacağım dedi ve eski kiradan ödeme yapacağını söyleledi. Eski kirası 600 tl. 4 yıl önce 17.06.2017 tarihinde kira kontratı yapmış eski ev sahibi ile bu güne kadar da hiç arttırmamış, bende kira miktarını az olduğunu piyasada kira değerlerine göre ödeme yapmasını istedim. ve 1200 tl ödemesini belirttim. Ancak kiracı hala eski kiradan ödemeye devam etmek istiyor. Ben evi yeni aldığım için kira tespit davası açabilirmiyim.
Yani ilk kontrat tarihi 17.06.2017 olduğundan hala bu kontrat geçerli oluyor mu. çünkü her yıl kontralı yenilemezsen eski kontrat her yıl devam eder. ancak bu kişi 4 yıl hiç kirayı arttırmamış, ev sahibide başka ilde olduğundan o da arttırmamış, ama burada mağdur olan benim.
Kira tespit davası açsam kazanırmıyım, ve kira giderlerini kim öder.
Teşekkürler iyi günler

Ahmet
2 yıl önce

Merhaba, kiracı 5 yıldır oturuyor. Rayicler çok yüksek olduğundan kirayı 1500 den 2500’e çıkarmak istedim. Rayiç bedel şu an 3 binden fazla. 2500 istememe rağmen 2000 ödeyebilcegini belirtti. Tamam dedik ama maddi kaybımız var. Kira artış oranına göre yapsaydım 1850-1900 gibi olcakti. Olması gerekenden biraz fazla yaptığımız için seneye kira tespit davası konusunda olumsuz olmaz değil mi? Seneye de rayici kabul etmezse yeni kira artış döneminden 3 ay önce ihtar çekip dava açabilir miyim?

hüseyin
2 yıl önce

Merhaba. 2015 yılından beri oturan kiracımız var ancak kira sözleşmemiz elimizde bulunmuyor. Biz bunu bankaya yaptığı kira ödemelerinden teyit edebiliyoruz. Kira tespit davalarına başvuruda sözleşmenin olması zorunlu mu?

Ethem
2 yıl önce

Kayınpederim adına tapuda kayıtlı olan evi kiraya verdim ve kira sözleşmesini kayınpederim adına ben imzaladım. Bu durumda 5 yıllık süre bitiminde kira tespit davası açabilmek için, kiracıya göndereceğim ihtarnamenin tarafımca imzalanması uygun mudur? yoksa kayınpederim mi imzalamalı mıdır? diğer husus, bu ihtarnamenin noterden gönderilmesi şart mıdır? yoksa PTT kanalı ile iadeli taahhütlü gönderilmesi yeterli midir?

cengizhan Arsal
2 yıl önce

Kiracım 6 yıldır oturuyor. Kira tespitini mahkemeye gitmeden kendi aramızda anlaşarak karara bağlayabilirmiyiz. Kendi aramızda anlaşsak sonradan kanunen ev sahibi sıkıntı yasayacak bir durumla karşılaşabilir mi. Kiracı şikayette bulunabir mi yada devletin %25 zammından dolayı devletin bir yaptırımı söz konusu mu?Kira Sözleşmesinde nasıl bir not düşmek gerekir sıkıntı yaşamamak için. Teşekkürler.

Last edited 2 yıl önce by cengizhan Arsal
Hamza
2 yıl önce

Kiracıyım ev sahibi 1000 lık kiramı 3200 tl istedi 10 senedir oturuyorum sözleşmede kira artış oranı yazılı değil her sene istediği kira zammı nı yaptık şimdi kira tespit davası açmış mahkeme kağıdı geldi karşı itiraz edeceğim ama bu işlem nasıl yürüyor istediği zammı yapmamıza rağmen bu davanın seyri ne olur

ali
2 yıl önce

kolay gelsin , benim kiracım oturmaya başladıktan sonra 1 yıl geçmesine rağmen kira artışı yapmadı kira artışı 2 yılda bir olmuş oldu ve yeni kira artış dönemi geldi 1400 yapıldı, tekrar artış dönemi geldi şimdi %25 den fazla yapmam diyor kira 1750 tl oldu ilk yıl artış yapmadığı için kira düşük kaldı kira tespit davası açtım ne yapmam gerekir avukatım yok.

Cigdem
2 yıl önce
Reply to  ali

Merhaba,
Davayi kendiniz nasil actiniz?

H.Mehmet OYLU
2 yıl önce

Oturduğum dairenin kirasını ev sahibinin yakınına elden ödüyorum. Artık ev sahibine banka veya ptt aracılığı ile ödemek istiyorum. Ancak; ev sahibimin hesap numarasını ve ev adresini bilmiyorum, sadece cep tel. Numarası var. Kiramı nasıl ödeyebilirim.Saygılarımla…

Mehmet OYLU
2 yıl önce
Reply to  admin

Sayın hocam; öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Aslında ilk sorumu eksik sormuştum. Ev sahibim, hesap numarasını ve ev adresini vermez ise ne yapmam gerekiyor. Tekrar soruyla vaktinizi aldığım için özür dilerim. Saygılarımla.

erol talay
2 yıl önce

merhaba ben erol talay. kiracım ile 2018 ocak ayında yaptığım kontratın 5. yılı dolduğu için düşük olan kiramı yükseltebileceğim bir çözüm yolu var mıdır acaba.
kiracı 2500 tl ödüyor fakat güncel kiralar 10.000 ile 12.000 TL arasında.
anlaşmaya yanaşmıyor. ne yapmalıyım cevap verirseniz cok memnun olurum. teşekkürler.

onur
1 yıl önce

Merhaba kiracım ile Nisan 2018 tarihinde imzaladığım sözleşmemiz bulunmakta. Oturduğu bölgede ödediği kira mahalledeki evlerin ödediğinin altında kaldı. TEspit davası, itarname nasıl bir askiyon almalıyım?